Potravinářský sektor hraje v národním hospodářství důležitou roli. Zahrnuje širokou škálu činností od zpracování surovin až po výrobu hotových potravinářských výrobků. Potravinářství spojuje člověka s přírodou, kulturou a tradicemi prostřednictvím jídla. Poskytuje nám stravu, která je základem našeho zdraví, pohody a energie do života. Potenciál českého trhu pro potravinářství je ale stále nevyužitý. Důvodem je i malý podíl mužů působících v sektoru.
Potravinářství ve Zlínském kraji
Když se řekne „Zlínský kraj“, nejspíš nás potravinářství jako typický sektor regionální ekonomiky nenapadne. Přitom zde působí mnoho tradičních i nových podniků, které se na trhu se svými výrobky úspěšně prosadily. Vedle známých značek jako Hamé nebo Sfinx (koncern Nestlé) si zákazníci oblíbili třeba kávu z pražírny Coffeespot nebo čokoládu Janek. Ve Zlínském kraji pracovalo v roce 2022 v potravinářských podnicích s více než 100 zaměstnanci téměř 4 tisíce pracovníků a mnoho dalších působí v menších společnostech. Studium potravinářských oborů si výrazně častěji vybírají ženy. Ve Zlínském kraji dívky tvoří 81 % všech studentů těchto oborů, jen 19 % z nich jsou chlapci. V regionu je možné studovat například analýzu potravin na kroměřížské VOŠ potravinářské a SPŠ mlékárenské. „Mlékaři z Kroměříže“ se v loňském roce probojovali mezi zaměstnavateli nejoceňovanější školy ve Zlínském kraji. Ocenění se uděluje na základě hodnocení zaměstnavatelů, kteří posuzují kvalitu absolventů a jejich připravenost na trh práce.
V našem kraji je možné studovat potravinářství i na vysoké škole. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nabízí různé specializace programu Technologie a hodnocení potravin, například „Chemie a analýza potravin“ nebo „Gastronomie a výživa“.
Současná potravinářská výroba dokáže produkovat ve velkých objemech díky efektivnímu využití potravinářských strojů a automatizaci. Proto je potravinářství jedním ze sektorů, kde se vedle potravinářů uplatní i strojaři. Jedním z nich je Tomáš Němeček, provozní manažer rodinné společnosti Adria Gold, vyrábějící zmrzlinářské produkty v Nivnici. O své práci říká: „Vystudoval jsem strojírenství na VUT v Brně. To se může zdát jako obor potravinářství vzdálený, ale většinu našich produktů vyrábíme na strojích a výrobních linkách, které si sami navrhujeme. Potřebuji tedy rozumět každé součástce, která se ve stroji objevuje a může se pokazit.“
Obor mnoha specializací
Vedle potravinářských inženýrů, jako je Tomáš Němeček, zahrnuje potravinářství i mnoho dalších specializací. To je dáno pestrostí celého sektoru. Obor se neobejde bez specialistů, kteří rozumí technologiím výroby potravin, analytiků potravin, potravinářských chemiků, biotechnologů zaměřených na potraviny nebo specialistů na výživu člověka. Díky nim se nejenže udržuje tradiční výroba potravin, ale celé odvětví se posouvá neustále kupředu. Například vědec Roman Bleha z VŠCHT, Fakulty potravinářské a biochemické technologie se zaměřuje na zvyšování podílu vlákniny v pekárenských výrobcích. „Naše laboratoř se zabývá izolací a strukturní analýzou polysacharidů z různých druhů hub, převážně glukanů, které jsou známy pro své pozitivní biologické vlastnosti na lidský organismus,“ přidává další příklad své práce Roman Bleha.
Cesty ke zvýšení zastoupení mužů
Už v roce 2016 upozornil tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka, že jedním z problémů českého potravinářství je nedostatek absolventů. Zlepšit tento stav může mj. podpora většího zájmu chlapců o studium některého z potravinářských oborů. K posílení zastoupení mužů mezi studenty potravinářství vede několik opatření:
Zvýšení zastoupení mužů v potravinářství je důležité nejen pro vyváženost pracovního trhu, ale také pro zajištění dostatku pracovní síly v tomto nepostradatelném sektoru. Implementace výše uvedených opatření může přispět k tomu, že více mužů bude zvažovat kariéru v potravinářství a napomůže jeho dalšímu rozvoji. V projektu NESTEREO se o propagaci potravinářství snažíme. Oboru se věnujeme na stránkách Datové platformy Zlínského kraje v sekci Trochu jiná kariéra, kde je k dispozici profil sektoru i celý rozhovor s Tomášem Němečkem z Adria Gold.
Zdroje:
ČESKÁ TELEVIZE. Jurečka: Více lidí se pouští do potravinářství, český trh má nevyužitý potenciál. Online. 2016. Dostupné z: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/jurecka-vice-lidi-se-pousti-do-potravinarstvi-cesky-trh-ma-nevyuzity-potencial-115493
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD. Statistická ročenka Zlínského kraje – 2023. Online. 2023. Dostupné z: https://csu.gov.cz/produkty/statisticka-rocenka-zlinskeho-kraje-2023
DATOVÁ PLATFORMA ZAMĚSTNANOSTI ZLÍNSKÉHO KRAJE. Trochu jiná kariéra pro chlapce. Online. 2025. Dostupné z: https://www.monitorzk.cz/trochu-jina-kariera/pro-chlapce
JANEK chocolate. Homepage. Online. 2025. Dostupné z: https://www.cokoladovnajanek.cz
NESTLE. Investice Nestlé přes 1,2 miliardy Kč: ze Sfinx Holešov se stává bonbónovou velmocí. Online. 2023. Dostupné z: https://www.nestle.cz/cs/media/tiskove-zpravy/ze-sfinxu-je-bonbonova-velmoc
P-LAB. Ústav sacharidů a cereálií, VŠCHT Praha – Sacharidy nás baví. Online. 2021. Dostupné z: https://nas.p-lab.cz/news/ustav-sacharidu-a-cerealii-vscht-praha-sacharidy-nas-bavi
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA MLÉKÁRENSKÁ KROMĚŘÍŽ. Škola doporučená zaměstnavateli: úspěch, který potvrzuje kvalitu vzdělávání. Online. 2024. Dostupné z: https://www.potravinarska-skola.cz/aktuality/skola-doporucena-zamestnavateli-uspech-ktery-potvrzuje-kvalitu-vzdelavani/
UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Seznam programů. Online. 2025. Dostupné z: https://www.utb.cz/vyhledavac-oboru/seznam-studijnich-oboru/?fakulta=ft&typ=all&forma=all&jazyk=all&tab=1