Sektor gastronomie a cestovního ruchu je neodmyslitelnou součástí české ekonomiky. Odvětví zahrnuje širokou škálu služeb, od hotelnictví a restaurací po turistické atrakce a cestovní kanceláře. Gastronomie a cestovní ruch jsou úzce propojeny, protože kvalitní gastronomické zážitky často tvoří významnou součást turistických pobytů. Ke slabým místům oboru patří nedostatek kvalifikovaných lidí. Jednou z cest k nápravě je větší zastoupení mužů v sektoru.

V oboru jsou muži v menšině

Odvětví ubytování, stravování a pohostinství nepatří mezi obory, ve kterých by jednoznačně převažovali muži nebo naopak spíše ženy. Ze statistik však jasně vyplývá, že sektor zaměstnává více žen než mužů. Tento rozdíl je ještě patrnější v zájmu mladé generace o studium oborů stravování a cestovního ruchu. V roce 2022 pracovalo v sektoru ubytování, stravování a pohostinství v České republice celkem 163,5 tisíce osob. Z tohoto počtu bylo 95 tisíc žen, což představuje 58 %, a 68 tisíc mužů (42 %). Mezi studenty oborů gastronomie a cestovního ruchu tvoří chlapci ještě menší podíl. Ve Zlínském kraji chlapci zastupují pouze jednu třetinu studentů těchto oborů, zatímco zbývající dvě třetiny tvoří dívky.

Zlepšení kvality i potenciál dalšího růstu

Od roku 1989 se kvalita české gastronomie a hotelnictví rapidně zvýšila. Současné gastro, to jsou lepší služby, kvalitnější nabídka ubytování, jídla i nápojů (milovníci kávy by mohli vyprávět). Větší propojení se světem vede k tomu, že se domů vracejí zkušení kuchaři a hoteliéři, a s nimi i větší důraz na kvalitu. Domácí gastroscéna už vyprodukovala i vlastní kuchařské hvězdy, což je jev ještě před několika desítkami let naprosto nevídaný.

Česká gastronomie má velký potenciál dalšího zlepšování. Podle analýzy CzechTourism jsou její další příležitosti v rozvoji mimo Prahu, zaměření na autentické sezónní suroviny a regionální ingredience. To jsou hlavní pilíře, které mohou Česko posunout mezi přední kulinářské destinace. Výsledky analýzy stavu tuzemské gastronomie ukázaly, že i když krátkodobý potenciál zůstává omezený kvůli vyrovnávání se s důsledky pandemických opatření a nedostatku pracovních sil, dlouhodobé vyhlídky jsou velmi pozitivní.

Hvězdy gastronomie zlepšují image sektoru

K pozitivní image odvětví gastronomie a cestovního ruchu přispívají i její oblíbení zástupci. Jedním z nejznámějších českých šéfkuchařů je Zdeněk Pohlreich, který se proslavil televizním pořadem “Ano, šéfe!”. Pohlreich je známý svým přímým přístupem a důrazem na kvalitu surovin a jednoduchost přípravy pokrmů. Ve světě ale více rezonuje ocenění michelinskou hvězdou. Tu v roce 2025 mají dvě české restaurace: Field, vedená šéfkuchařem Radkem Kašpárkem, známým z televizní show „MasterChef Česko“ a restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise (šéfkuchař Oldřich Sahajdák). Existují ale i mediálně méně známí kuchaři, kteří si vytkli za cíl kvalitně vařit i ve složitějších podmínkách školních nebo nemocničních kuchyní. Jedním z nich je Nikolas Kratěna, který pracoval i v michelinských restauracích, ale dnes vede kuchyni nemocnice v Nymburku. „Zkuste na chvilku zapomenout na potřeby svého ega nebo investora. Co takhle udělat něco prospěšného? Pojďte vařit do nemocnic, domovů pro seniory a škol, školek. Je potřeba, aby se zlepšila strava i tam“, vyzývá Kratěna.  

Přínosy pro místní ekonomiku

Gastronomie je silně propojena s ubytovacími službami. Analýzy ukazují, že kvalita gastronomie přímo souvisí se zájmem turistů o lokalitu a pobyt v ní, s čímž souvisí i jejich útraty. „Turisté, kteří cestují za gastronomií, více utrácí a zůstávají v destinaci déle, tudíž mají větší ekonomický přínos. Také pro cestovatele, kteří za jídlem vyloženě necestují, ale vyhledávají například kulturu či aktivní dovolenou, je dobrá kuchyně klíčovým faktorem při rozhodování o výběru regionu i při hodnocení celkového dojmu z dovolené. Je tedy zásadní pro vnímání celkové atraktivity destinace a nedílnou součástí budování její image“, upozorňuje Silvia Doušová, ředitelka Odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj.

Jak do oboru dostat více mužů

Existuje několik strategií, jak zvýšit zastoupení mužů v sektoru gastronomie a cestovního ruchu:

  • Změna vnímání a stereotypů: je důležité pracovat na změně vnímání tohoto sektoru jako „ženského“ a ukázat, že nabízí atraktivní kariérní příležitosti i pro muže.
  • Vzdělávací kampaně: organizace a školy by měly aktivně propagovat obory související s gastronomií a cestovním ruchem mezi chlapci a mladými muži.
  • Podpora mužských vzorů: prezentace úspěšných mužů v tomto sektoru může inspirovat další muže k tomu, aby se rozhodli pro kariéru v gastronomii a cestovním ruchu.
  • Flexibilní pracovní podmínky: nabídka flexibilních pracovních podmínek a možností kariérního růstu může do oboru přilákat více mužů.

Zvýšení zastoupení mužů v gastronomii a cestovním ruchu je důležité nejen pro vyváženost pracovního trhu, ale také pro zajištění dostatku pracovní síly v tomto zajímavém sektoru. Implementace výše uvedených opatření může přispět k tomu, že kariéru v oboru bude zvažovat více mužů a napomohou tak jeho dalšímu rozvoji. V projektu NESTEREO se o propagaci gastronomie a cestovního ruchu snažíme. Píšeme o něm na stránkách Datové platformy Zlínského kraje v sekci Trochu jiná kariéra, kde je k dispozici profil sektoru nebo podcast s Karlem Fridrichem, vedoucím informačního centra Lázní Luhačovice a.s.

Zdroje:

CZECHTOURISM. Výsledek analýzy: Česká gastronomie je na vzestupu a připravená obstát v mezinárodní konkurenci. Online. 2024. Dostupné z: https://www.czechtourism.cz/cs-CZ/997102a8-6e1c-4fc4-8a60-2e6ca92e9b9b/article/vysledek-analyzy-ceska-gastronomie-je-na-vzestupu

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD. Zaostřeno na ženy a muže – 2023. Online. 2023. Dostupné z: https://csu.gov.cz/produkty/zaostreno-na-zeny-a-muze-2023

DATOVÁ PLATFORMA ZAMĚSTNANOSTI ZLÍNSKÉHO KRAJE. Trochu jiná kariéra pro chlapce. Online. 2025. Dostupné z: https://www.monitorzk.cz/trochu-jina-kariera/pro-chlapce

JÍDLO NA CESTÁCH. Michelinské restaurace v ČR: kompletní seznam, kontakty (2025). Online. 2025. Dostupné z: https://www.jidlonacestach.cz/michelinske-restaurace-v-cr/#kdo-ma-v-cesku-michelinskou-hvezdu

POHLREICH. Oficiální web Zdeňka Pohlreicha. Online. 2025. Dostupné z: https://www.zdenekpohlreich.cz/

SEZNAM ZPRÁVY. Vařil pro milionáře. Teď mění českou nemocniční kuchyň. Online. 2024. Dostupné z: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-varil-pro-milionare-ted-meni-ceskou-nemocnicni-kuchyn-266452#utm_content=ribbonnews&utm_term=kucha%C5%99%20nemocnice&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz