Zdravotnictví se neustále rozvíjí díky novým technologiím, jako jsou roboti v chirurgii, umělá inteligence v diagnostice nebo 3D tisk v ortopedii. Nicméně ani moderní medicína se neobejde bez zdravotnického personálu – a právě otázka lidských zdrojů se stává čím dál důležitější.

Jedním z klíčových fenoménů českého zdravotnictví je převaha žen. Zatímco historicky dominovaly hlavně v ošetřovatelství, dnes ženy tvoří stále větší podíl i mezi lékaři. Podle statistik tvoří ženy 54–58 % veškerého lékařského personálu (v závislosti na zdrojích dat). Tento trend je ještě zřetelnější mezi mladými absolventy, kde v roce 2022 tvořily ženy 61 % absolventů medicíny a dokonce 71 % absolventů stomatologie (zdroj: Český statistický úřad).

Při bližším pohledu zjistíme, že výrazná převaha žen se týká zejména některých odvětví, např. pediatrie, oftalmologie, alergologie, dermatovenerologie či neonatologie. Naopak obory jako chirurgie, ortopedie, traumatologie či kardiologie zůstávají nadále převážně mužskou záležitostí. V těchto oborech se ženy často setkávají s překážkami, včetně předsudků a nedostatku flexibilních pracovních podmínek, jak potvrzuje i chiruržka Barbora East z III. chirurgické kliniky 1. LF UK a Fakultní nemocnice Motol v podcastu MUDr.OVÁNÍ. Podle ní je v chirurgii "skoro tabu říct si o zkrácený úvazek."

Výzvy generační obměny

Stárnutí lékařů je dalším zásadním problémem českého zdravotnictví. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR více než čtvrtina lékařů-specialistů v ČR je starší 65 let, a u pediatrů je toto číslo dokonce 38 %. Tato situace představuje značné riziko pro dostupnost lékařské péče v budoucnosti.

Situace ve Zlínském kraji

Zlínský kraj čelí problému stárnutí zdravotnického personálu obzvláště výrazně, protože zde chybí lékařské fakulty a velké nemocnice. V prvním čtvrtletí roku 2024 bylo v kraji hlášeno 37 volných pracovních míst pro lékaře (z toho 7 míst pro praktiky, 30 pro lékaře specialisty), 10 volných míst pro zubní lékaře, 25 volných míst pro všeobecné sestry a porodní asistentky se specializací a 23 volných míst pro praktické sestry. Kraj se snaží nedostatek lékařů řešit podporou nových ordinací praktických lékařů a zubařů, zejména v oblastech, kde hrozí ukončení jejich činnosti. Dále kraj podporuje vzdělávání nových lékařů prostřednictvím příspěvků pro školitele z řad zkušených praktiků a financuje stáže pro studenty medicíny.

Nedostatek zdravotních sester řeší kraj také rozšířením nabídky vzdělávacích oborů. Nové vyšší odborné školy v Kroměříži a Uherském Hradišti nabídnou od roku 2024/25 obor Diplomovaná všeobecná sestra. Na Univerzitě T. Bati ve Zlíně by mělo být obnoveno studium pro obor Zdravotnický záchranář a snahou je také získat akreditaci pro radiologické asistenty, kteří jsou velmi žádaní.

Z výše uvedeného je zřejmé, že ve zdravotnictví potřebujeme a budeme potřebovat jak muže, tak i ženy. Proč pracovat ve zdravotnictví se dozvíte od praktické sestry z Uherskohradišťské nemocnice - Ondřeje Kozelka. Rozhovor a další informace naleznete na webu Datové platformy zaměstnanosti Zlínského kraje v sekci Trochu jiná kariéra.

 

Zdroje:

Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Online. Dostupné z: https://www.uzis.cz/index.php?pg=vystupy--statistika-vybranych-ekonomickych-temat--pracovnici-odmenovani [cit. 2024-10-01].

Český statistický úřad. Online. Dostupné z: https://csu.gov.cz/. [cit. 2024-10-01].

Informační systém o průměrném výdělku. Online. Dostupné z: https://www.ispv.cz/cz/Vysledky-setreni/Aktualni.aspx. [cit. 2024-10-01].

Náměstkyně Olga Sehnalová: Generační obměna praktiků bude trvat léta. Online. Dostupné z: https://zlinskykraj.cz/aktuality/namestkyne-olga-sehnalova-generacni-obmena-praktiku-bude-trvat-leta-65e7. [cit. 2024-10-01].

České zdravotnictví na tom nikdy nebylo lépe. Nevíme ale, zdali se to podaří udržet, soudí lékař. Online. Dostupné z: https://plus.rozhlas.cz/ceske-zdravotnictvi-na-tom-nikdy-nebylo-lepe-nevime-ale-zdali-se-podari-udrzet-9176038. [cit. 2024-10-01].

Mudr.ování. Online. Dostupné z: https://podcasty.seznam.cz/podcast/mudr-ovani/mensi-mozek-mene-sily-lekarky-stale-celi-urazkam-rika-spickova-ceska-chirurgyne-332453